Voor woonbuurt Fondatel werden heel wat vergunning intussen ingediend. Intussen kregen we ook het goede nieuws dat de vergunningen van de eerste 2 fases ook verkregen werden. De eerste bouwwerken zullen dit najaar van start gaan.

Wenst u meer informatie over dit project? Contacteer ons via 0495 38 70 38 of info@dyls.be 

 

In samenwerking met A2O-architecten en Studio Roma namen wij deel aan de wedstrijd rond de herbestemming van de beschermde erfgoedsite 'De Grote Sleutel' in Alsemberg. We zijn trots dat deze opdracht aan ons toebedeeld werd en nemen de komende weken en maanden de tijd om dit karaktervolle project verder in detail uit te werken. 

De historische site zal een totaalrenovatie ondergaan, met behoud van haar authentieke waarde.  Rondom een prachtige, karaktervolle binnentuin zal ruimte zijn voor de ontwikkeling van woningen, appartementen,...

 

 

 

 

Met de nodige trots kunnen we meedelen dat onze realisatie Sky One aan de Leuvense Vaartkom genomineerd is voor de Brick 22 awards. De tweejaarlijkse Brick awards werden in het leven geroepen om projecten in de kijker te zetten die op innovatieve, ingenieuze wijze de aloude baksteen gebruiken. Uit meer dan 780 internationale inzendingen werden 50 projecten geselecteerd, waaronder Sky One. 

Wij kijken alvast reikhalzend uit naar de finale verkiezing. In deze bedanken we bovendien graag onze partners zijnde A2O-architecten en Wienerberger. 

 

Leuvense projectontwikkelaar vraagt vergunning aan voor bruisende woonbuurt

Woensdag 28 april 2021  De site van de voormalige ijzergieterij Fondatel in Herne, die er al meer dan 10 jaar verlaten bij ligt, bruist  binnenkort opnieuw van het leven. Op de gesaneerde fabrieksterreinen in de Lorengstraat verrijzen de komende jaren in verschillende fases 76 woningen in een bijzonder groene en landelijke omgeving, mét buurtpark en zelfs een Finse piste voor de sportievelingen. De Leuvense projectontwikkelaar Dyls heeft zopas een vergunning aangevraagd voor de eerste fase, die 34 Bijna-Energie-Neutrale gezinswoningen en 20 appartementen omvat. De realisatie van de nieuwe woonbuurt ‘Fondatel’ vormt het sluitstuk van de heropwaardering van de volledige stationsomgeving. De gemeente Herne, de NMBS en De Werkvennootschap steken de komende maanden ook het stationsplein en de pendelparking in een nieuw kleedje.

De geschiedenis van Herne - een Brabantse gemeente aan de taalgrens - is onlosmakelijk verbonden met de voormalige ijzergieterij Fondatel. De fabriek, die vooral bekend is vanwege de riooldeksels en wegroosters die je vandaag nog altijd in heel wat Belgische én Franse straten vindt, was meer dan honderd jaar één van de belangrijkste werkgevers in de streek. Na klachten over geur, geluid en roetuitstoot stopte Fondatel haar activiteiten in januari 2010. De ijzergieterij verhuisde na een overname naar Andenne.

Buurtpark en Finse piste

Vandaag, meer dan elf jaar na de beslissing om de fabriek te sluiten, krijgt de site eindelijk een nieuwe toekomst. De Leuvense projectontwikkelaar Dyls heeft plannen om 76 eengezinswoningen - open, halfopen en gesloten woningen - te bouwen op de bijna 5 hectare grote site. Daarnaast komen er ook nog een 20-tal appartementen bij, verspreid over 2 gebouwen. 

Al even opmerkelijk is dat de ontwikkelaar resoluut kiest voor leefbaarheid. Zo kunnen de toekomstige en de huidige bewoners op adem komen in een nieuw buurtpark van zo’n 7200 vierkante meter groot of zich sportief uitleven op een verlichte Finse piste.

Dyls heeft zopas de vergunningsaanvraag voor de eerste fase van 34 Bijna-Energie-Neutrale gezinswoningen en 20 appartementen ingediend. De verkoop is ondertussen ook al gestart.

“We ontwikkelen deze site met respect voor de omgeving en met een knipoog naar de rijke geschiedenis van de streek. De woonbuurt biedt een gezellige mix van open, halfopen en gesloten bebouwingen in een eigentijdse, landelijke stijl. We vinden als projectontwikkelaar duurzaamheid ook zeer belangrijk. Daarom zullen alle woningen bijna-energieneutraal zijn, wat betekent dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt zoveel als mogelijk uit groene energiebronnen gehaald.”

Dominique Van Etterijk, managing director Dyls

Jonge gezinnen aantrekken

Het gemeentebestuur van Herne is blij dat de voormalige fabrieksterreinen een nieuwe invulling krijgen. De gemeente hoopt met deze nieuwe woonbuurt alvast meer jonge gezinnen te overtuigen om in Herne te komen wonen. 

“De nieuwe woonbuurt is er eentje perfect op maat van jonge gezinnen. Het is een veilige omgeving met scholen, winkels en sport- en ontspanningsmogelijkheden vlakbij. Aangezien het gaat om een project met sloop en heropbouw, betalen de kandidaat-kopers voor bepaalde woningen slechts 6% BTW in plaats van 21% BTW, mits voldaan aan de voorwaarden. Dat drukt de aankoopprijs aanzienlijk en zo is een huis in deze woonwijk betaalbaar. Wat natuurlijk een leuk extraatje is."

Dominique Van Etterijk, managing director Dyls

Elegante, landelijke stijl

Dyls nam het Limburgse architectenbureau Buntinx-Pyncket Architecten onder de arm voor het ontwerp. Zij hebben de stijl van de nieuwe woonbuurt volledig afgestemd op de omgeving. De architecten kozen voor een elegante, eigentijdse landelijke stijl en kwalitatieve, natuurlijke materialen. De stijl van de woningen varieert ook lichtjes, zodat de woonbuurt een mooi geheel vormt en elke woning toch een eigen karakter heeft. De kroonlijsthoogte van de woningen schommelt tussen 4,5 en 6,5 meter.

“Eén van de grote voordelen voor de nieuwe bewoners is de mobiliteit. De wijk wordt ingericht als een woonerf, wat betekent dat er weinig verkeer komt. Auto’s kunnen de woonbuurt enkel bereiken via de Lorengstraat. Er komen wel extra toegangen voor fietsers en voetgangers langs de Hernekouter, die direct aansluit op de sportvelden en de sporthal, en de Lorengstraat. Fondatel ligt ook op amper 7 minuten rijden van de E429 richting Brussel. Bovendien ligt ook het treinstation op amper 50 meter. "

Dominique Van Etterijk, managing director Dyls


De ontwikkeling van de Fondatel-site is het sluitstuk van de heraanleg van de volledige stationsomgeving. De Werkvennootschap, de gemeente Herne en de NMBS zorgen samen voor een volledige heraanleg van het stationsplein, meer groen, verhoogde fietspaden, een overdekte fietsenstalling met 112 plaatsen en een uitbreiding van het aantal autoparkeerplaatsen voor pendelaars van 104 naar 152 plaatsen. Eind juli moeten de werken afgerond zijn. 

Dyls hoopt in 2021 te kunnen starten met de bouwwerken. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners in de loop van 2022 hun intrek nemen in hun nieuwe woning. Het volledige project moet klaar zijn tegen 2024. 

 

 

In de vorige editie van Focus Archi gaven onze architecten van A2O-architectenbureau wat meer duiding over project Sky One. 

Het project valt op dankzij zijn atypische vormgeving en die vindt zijn oorsprong in zowel de unieke vorm van het perceel als de geldende stedenbouwkundige voorschriften. 

 

Vanaf 1 januari 2021 wordt een verlaagd BTW-tarief van 6% toegekend voor afbraak en heropbouw van woningen, mits voldaan wordt aan de voorwaarden. Op die manier zal men de bouwsector en de belastingplichtigen een fiscale stimulans kunnen geven. 

De maatregel zal van toepassing zijn in de periode van 1 januari 2021 tot 31 december 2022. 

Als projectontwikkelaar zijn wij steeds op zoek naar projectgronden waar we, in samenwerking met een team van specialisten, lokale besturen, overheidsinstanties,... meerwaarde kunnen creëeren voor onze klanten, maar ook de buurtbewoners en andere betrokken partijen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat wij heel wat projecten aanbieden waar we afbreken en heropbouwen. 

Contacteer ons op info@dyls.be of 0495/38.70.38 en ontdek welke projecten in aanmerking komen voor het verlaagde BTW-tarief van 6% en aan welke voorwaarden u als koper dient te voldoen. 

(* Onder voorbehoud van definitieve goedkeuring van de voorwaarden vermeld in het voorontwerp van de programmawet ‘Begrotingsopmaak 2021 – de fiscale maatregel BTW 6% op afbraak en heropbouw’ door het Federaal Parlement)

Onze ontwikkeling in Aarschot, project 'De Torens' blijft niet onopgemerkt. Zo verscheen er in de laatste editie van Trends Style een mooie bijdrage met wat meer duiding van de architecten van A2O. Klik door en ontdek het artikel. 

 

De afgelopen maanden gingen we met z'n allen in lockdown en nu het leven stilaan de draad terug op pikt, doen wij dat bij Dyls ook. 

Onze werf in Aarschot is absoluut de moeite om te bezoeken, maar uiteraard is de gezondheid van jou en ons team onze grootste bezorgdheid. We besloten om een opendeur te organiseren op de werf van De Torens, rekening houdend met de veiligheidsvoorschriften die door de Nationale Veiligheidsraad zijn opgelegd. Niet zomaar even langskomen wanneer het je past, maar wel na afspraak. 

Wij blikken terug op een geslaagde avond, waarvoor dank! 

Plan jij ook graag een bezoek aan de werf in? Contacteer ons op 0495 38 70 38 of info@dyls.be 

 

 

 

 

In de Passe-Partout van begin juni duikt men terug in het verleden van Aarschot met zijn Orleanstoren.

Dankzij het masterplan "De Torens" zal er met de ontwikkeling van ons woonproject ook een groen wandelpad aangelegd worden van aan de Bonewijk tot aan de restanten van de middeleeuwse stadsomwalling, de Orleanstoren. 


 

 

 

Vorige maand werd de gevelsteen van ons project SKY one in Leuven geleverd via de binnenscheepvaart! Lees het artikel in "VOKA-magazine - Ondernemers" via link in bijlage.

Ons studentencomplex Woods in Leuven is genomineerd voor de 'RES Award' in de categorie 'Best Residential Development'

Dat de stad Aarschot de vergunning heeft afgeleverd voor nieuwbouwproject 'De Torens', is ook ROB-tv niet onopgemerkt voorbij gegaan.
 

Het stadsbestuur van Aarschot heeft de vergunning afgeleverd voor de bouw van het nieuwbouwproject ‘De Torens’ op de voormalige terreinen van wijnhandel Geens. De industriële site van weleer, die gelegen is in het centrum van de stad, krijgt een volledig nieuwe invulling. Het project zal uitgroeien tot een volledig nieuw stadsdeel met een gezellig publiek plein, commerciële ruimtes, verschillende groenzones en kwalitatieve appartementen waar het aangenaam wonen zal zijn!

Met het afleveren van de vergunning, kan ook de verkoop officieel van start gaan. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via info@dyls.be of 0495 38 70 38

Vaktijdschrift "Bouwen aan Vlaanderen" schrijft een artikel over ons studentenproject Woods in Leuven. Verschillende bouwaspecten van het project worden er besproken, zoals de gevel in architectonisch beton, het gebruik van hernieuwbare energie, de vloerbekleding en de glazen borstweringen.

Hieronder kan je het volledige artikel lezen.

 

Afgelopen vrijdag was het zover! Wij zijn verhuisd naar onze nieuwe kantoren in Leuven.

Na vele jaren namen we afscheid van onze kantoren in Zaventem. We zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid en onze huidige locatie was te klein geworden. Vanaf vandaag kan u ons dus vinden op ons nieuw adres, Naamsestraat 37 te 3000 Leuven.

U bent uiteraard nog steeds van harte welkom!

Jaarlijks organiseert FEBE, de federatie van de Belgische prefab betonindustrie, de FEBE Element Awards. Verheugd kunnen wij jullie aankondigen dat ons studentenproject ‘WOODS’ te Leuven wint in de categorie ‘Precast in buildings’.

Projectomschrijving:
Een nieuw gebouw op de kop van het nieuwe park ‘Belle-vue’  tussen spoor en Kessel-Lo.

Een knik in het gebouw creëert een elegant scherfvormig volume, waaraan de ritmisch verspringende gevelelementen  hun eigen spel toevoegen. Inpandige terrassen aan de spoorzijde brengen diepte in de gevel, terwijl grote ramen op de gebouwkoppen voor openheid zorgen. Vier voorgevels met elk hun eigen karakter maar verbonden door het ritme van de panelen. Het fijn gedetailleerde groen gezuurd beton combineert met bronskleurig schrijnwerk tot een stijlvol geheel dat aansluit bij het groene parklint.

‘Woods’ is het enige gebouw in dit nog aan te leggen park. Door zijn locatie aan het einde van een langwerpige groenzone, lopend van Leuven station tot de Tiensesteenweg, wordt het vanzelf een landmark en referentiepunt. De sculpturale geveluitwerking en sobere detaillering van het architectonisch beton maken het totaalbeeld af en sluiten mooi aan bij de groene omgeving. Een tijdloze landmark met blijvende architecturale waarde.

Op elke verdieping een twintigtal  hoogstaande studentenkamers, 157 in totaal, en op de kop telkens de gemeenschappelijke ruimtes. Alle ramen lopen tot op de vloer om de omgeving  tot in het gebouw te trekken. De zichten op het spoor, Kessel-Lo, de stationsomgeving en de bossen rondom Leuven vormen een afwisselende achtergrond voor de studenten. De gebruikte materialen zijn eenvoudig maar duurzaam, en bestand tegen een stootje. Zowel binnen- als buitenkant vormen zo één robuust geheel dat toch de nodige verfijning uitstraalt.

Mening van de jury:(kort)

De jury is onder de indruk van de integrale ontwerpbenadering en de uitgepuurde detaillering van de geprefabriceerde betonnen gevels. Waar meestal gevelpanelen opgehangen worden, werd hier gekozen om de panelen als overmaatse gevelstenen te stapelen, wat een grotere vrijheidsgraad creëerde met betrekking tot maatvoering en vormgeving. Het resultaat is een sculpturaal, monolithisch volume dat door zijn vormgeving, verhoudingen en materiaalkeuze op esthetisch vlak bijzonder geslaagd is. Het project toont, aldus de jury, de diverse mogelijkheden van prefab beton als plastisch materiaal.

Architect: Crepain Binst Architecture

Prefabrikant: Verheyen Betonproducten

Aannemer: Dyls Construct

Studiebureau; Arcade Ingenieursbureau

Opdrachtgever: Dyls Construct

Ons studentengebouw Woods is genomineerd voor de Febe Elements Awards 2017, in de categorie Precast in Buildings!

Vandaag arriveerde het eerste binnenschip met bouwmaterialen voor ons project SKY one aan de Vaartkom in Leuven en dit kon alvast op héél wat belangstelling rekenen....